top of page

Κατασκευές

Το σπίτι στο Νέσσωνα

Η κατασκευή του σπιτιού στο Νέσσωνα οφείλεται σε μια αλληλουχία συγκυριών. Ερευνώντας στο διαδίκτυο για κάποιες φυσικές καλλιεργητικές μεθόδους που χρησιμοποιούν τον πηλό, ανακαλύψαμε τις δυνατότητες του σαν δομικό υλικό. Αυτό βέβαια δεν είναι νέο μιας και το 80% των κατοίκων του πλανήτη εξακολουθούν να ζουν σε χωμάτινα σπίτια. Το νέο όμως είναι ότι εδώ και είκοσι χρόνια, ξεκινώντας από την Αμερική, εμφανίστηκε ένας νέος όρος, η φυσική δόμηση, η επιλογή δηλαδή του να χτίζεις με τοπικά, φυσικά, και το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντολογικό και οικονομικό κόστος.

Καλλιεργήθηκε η ιδέα της κατασκευής μιας αγροικίας χρησιμοποιώντας μια από τις πρώτες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για γήινα σπίτια, το κομπ,

Φούρνος στη Θεσσαλονίκη

 

Η ομάδα του cob.gr έχειολοκληρώσει την κατασκευή του ψηλότερου ξυλόφουρνου του κόσμου, στο νέο κατάστημα γνωστής αλυσίδας αρτοποιείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για  ένα έργο μοναδικό για τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια δεδομένα μιας και με ύψος σχεδόν 11 μέτρων ο φούρνος φιλοδοξεί να καταχωρηθεί στο βιβλίο Guiness. Την ευθύνη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει το αρχιτεκτονικό γραφείο των Claudio Silvestrin και Giuliana Salmaso στο Μιλάνο.

Για την κατασκευή του φούρνου επιλέξαμε τη γνωστή στους παλαιότερους τεχνική του “τσατμά”. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται μπαμπού τα οποία πλέκονται στον μεταλλικό σκελετό δημιουργώντας ουσιαστικά μία επιφάνεια που θυμίζει πολύ τα πλεκτά με καλάμι καλάθια. 

 

Μουσείο πηλού στη Λέσβο

 

Το σπιτάκι της Λέσβου είναι προϊόν της πρώτης απόπειρας για συνεργασία με τοπικούς φορείς, οργανώσεις και εκπαιδευόμενους. Έγινε λοιπόν με πρωτοβουλία πολιτιστικών οργανώσεων του νησιού, σε συνεργασία με τον δήμο του Μανταμάδο και με την συνδρομή εθελοντών.

 

Χρειάστηκαν 10 ημέρες οκτάωρης κατά μέσο όρο ημερήσιας χειρωνακτικής απασχόλησης, κάτω από αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. 

 

Με όσα υλικά ήταν διαθέσιμα στην περιοχή φτιάξαμε ένα σπιτάκι που ελπίζουμε οτι θα χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο πηλού και πιστεύουμε οτι θα βοηθήσει να μεταφερθούν ξεχασμένες γνώσεις και πρακτικές στις επόμενες γενιές.

Το σπιτάκι διακρίθηκε παγκόσμια ανάμεσα στα δέκα καλύτερα μικρά φυσικά σπίτια από το site www.naturalhomes.org. (Δείτε το σχετικό link)

 

Κέντρο πληροφόρησης στην Κουτσουπιά

 

Χρειάστηκαν δεκαπέντε ημέρες και η συνδρομή σαράντα περίπου ανθρώπων για να ολοκληρωθεί το σπιτάκι της φωτογραφίας.


Είναι κατασκευασμένο με cob και σχεδόν εξ ολοκλήρου από τοπικά υλικά και αποτελεί την δεύτερη μας απόπειρα συνεργασίας με δημοτικούς και τοπικούς φορείς για την κατασκευή κοινόχρηστων κτιρίων.

 

Στόχος της προσπάθειας είναι να συνδυαστούν οι ανάγκες για εκπαίδευση σε αυτές τις πρακτικές κτισίματος, με την ανέγερση χώρων που μπορούν να προβάλουν την φιλοσοφία της ‘πράσινης’ δόμησης.

Σπίτι από αχυροπηλό

 

Προορίζεται για μόνιμη κατοικία σημαντικών στελεχών του cob.gr. Βασίστηκε αποκλειστικά σε εξάμηνη εθελοντική εργασία. Έχει χτιστεί αποκλειστικά από φυσικά και μεταχειρισμένα υλικά και με κόστος γύρω στα 5.000 ευρώ.

 

Οι εξωτερικές του τοιχοποιίες είναι φτιαγμένες με άχυρο και πηλό, οι εσωτερικές με τσατμά, οι τοίχοι trombe με πλιθιά και τα χτιστά έπιπλα με γαιόσακους.

 

Το κτίριο έχει πολύ προσεκτικό ενεργειακό σχεδιασμό με άριστη θερμομονωτική συμπεριφορά λόγω του άχυρου και χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων.

 

Κέντρο φυσικής καλλιέργειας

 

 

Με τη βοήθεια εθελοντών από το δίκτυο του cob.gr ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή ενός υφιστάμενου ξύλινου κτιρίου στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα.

 

Οι ανάγκες που καλύφθηκαν από αυτή την ανακαίνηση είναι η θερμομόνωση του κτιρίου, η προστασία των τοίχων από τη διάβρωση και μια μικρή επέκταση ώστε το κτίριο να είναι πιο λειτουργικό. Για το σκοπό αυτό αφού αφαιρέθηκε το διαβρωμένο εξωτερικό κέλυφος, το κτίριο επενδύθηκε εξωτερικά με 25 πόντους από μίγμα άχυρου και πηλού ενώ στη συνέχεια  επιχρίστηκε με πηλό. Ενισχύθηκε η μόνωση της οροφής, αντικαταστάθηκαν τα παράθυρα και προστέθηκε ένας πολύ μικρός χώρος τουαλέτας.

 

Σπίτι στη Λευκάδα

 

Με εθελοντές από όλα τα μέρη της μεσογείου ολοκληρώθηκε αυτό το σπιτάκι στη Λευκάδα. Οι εξωτερικές του τοιχοποιίες ξεκίνησαν με cob αλλά ολοκληρώθηκαν με πλιθιά λόγω αδυναμίας στεγνώματος του τοίχου (Νοέμβριος μήνας). Εσωτερικά για τις μεσοτοιχίες χρησιμοποιήθηκαν πλιθιά και τσατμάς ενώ η καμινάδα του τζακιού έγινε μερούχα τυλιγμένα στον ασβέστη.

 

 

Κατασκευές εργαστηρίων

 

Κάθε τριήμερο εισαγωγικό εργαστήριο για τη φυσική δόμηση αφήνει στον οικοδεσπότη του μια χρηστική κατασκευή. Στις φωτογραφίες δίπλα μπορείτε να πάρετε μια ιδέα παρόμοιων κατασκευών.

 

 

 

Θολωτό κοτέτσι

 

Το πρώτο ίσως θολωτό κοτέτσι στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της αναζήτησης μας για την ιδανική καμπύλη και υλικό για θολωτά κτίσματα.

 

Η αρχική ιδέα προόριζε το κτίριο για temazcal αλλά υπερίσχυσαν οι φιλόζωοι...

 

Είναι φτιαγμένη με ημικυκλικό θόλο και hyper adobe .

 

 

Δενδρόσπιτο

 

 

Προϊόν δύο Σαββατοκύριακων δουλειάς το μεσοκαλόκαιρο θα περιμένει την άνοιξη για να ολοκληρωθεί. Με εμβαδό 17 τετραγωνικά, στηρίζεται σε τέσσερα δένδρα με μιά πολύ ελαφριά ξυλοκατασκευή και αυτοστηριζόμενη στέγη, μόνωση από μαλλί προβάτου και τουαλέτα από  τάντελακτ.

 

 

Το φυσικό σχολείο

 

To cob.gr συνεργάστηκε με το 17ο δημοτικό σχολείο Λάρισας, στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

Στόχος του προγράμματος ήτανη ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας και η εξοικείωση τους με  πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

Το σχολείο της φύσης

 

Το εργαστήριο που κάναμε στο "σχολείο της φύσης" ήταν ξεχωριστό από πολλές απόψεις. Για πρώτη φορά δουλέψαμε με τόσο πολλά αλλά και τόσο μικρά παιδιά αλλά και με τόσο πολλούς ανθρώπους.

 

Στόχος ήταν η κατασκευή ενός παραμυθόσπιτου για τα παιδιά.

 

Για τις κατασκευές χρησιμοποιήθηκε μια μεγάλη γκάμα τεχνικών και υλικών, με ξύλινο σκελετό, τοιχοποιίες από αχυρο/πηλό, παγκάκια από γαιόσακους, τζάκι από πλιθιά και ασβεστη με παλιά ρούχα και στέγη με ξύλινα κεραμίδια.

Δίπλα στο σπιτάκι θα βρίσκονται δύο μικρότερα μανιταρόσπιτα με μεταλλικό σκελετό, τοιχους από τσατμά και ομπρέλα από ασβεστη με παλιά ρούχα.

 

Κελάρι στο Νέσσωνα

 

 

Έχουμε φτιάξει δυο-τρία κελάρια αλλά αυτό είναι το μόνο που είναι σκαμμένο στον πηλό.

Από εκεί πήραμε τα 16 κυβικά χώμα που χρειάστηκαν για το χτίσιμο του σπιτιού μας αφήνοντας μια τρύπα 3Χ3.

 

Στην Ελλάδα, η μέση θερμοκρασία του εδάφους στα δύο μέτρα κάτω από τη γη, είναι 16-20 βαθμοί κελσίου. Στο κελάρι μας στο Νέσσωνα από όπου και οι φωτογραφίες, το θερμόμετρο γράφει το καλοκαίρι 16 βαθμούς και το  χειμώνα 2 (ή και χαμηλότερα αν το επιθυμούμε χρησιμοποιώντας την εισαγωγή ψυχρού αέρα).

 

 

  • YouTube Classic
  • Facebook Classic

Πατρόκλου 2

41223 Λάρισα

τηλ.: 2410550853

Ενημερωτική αλληλογραφία

Καταχωρηθήκατε με επιτυχία

Εθελοντική εργασία

Εγγραφήκατε με επιτυχία

bottom of page