top of page
Πρόγραμμα εργαστηρίων

Μαθαίνοντας

 

Το πάτημα της λάσπης και η ανάμιξη του cob συγκινεί σχεδόν όλους τους ανθρώπους με ένα πρωτόγονο τρόπο. Όλοι ξέρουμε ενστικτωδώς τι να κάνουμε, το κάνουμε καλά και το απολαμβάνουμε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και μικρά παιδιά είναι σε θέση να διδάξουν ενήλικες. Είναι σαν να έχουν περάσει στην κυτταρική μας μνήμη αυτές οι τόσο αρχέγονες διαδικασίες.


Κάποτε το χτίσιμο ενός χωμάτινου σπιτιού ήταν μια δεξιότητα γνωστή σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μιας και όλοι έχτιζαν τα σπίτια μόνοι τους αφού μαζεύονταν σε ομάδες συγγενών και φίλων. Τώρα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή.

 

Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία μας καταλήξαμε δε δύο βασικές μορφές εργαστηρίων:

 

Τα εισαγωγικά εργαστήρια

Πρόκειται για τριήμερα ή τετραήμερα εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τις περισσότερες τεχνικές φυσικής δόμησης από τα θεμέλια μέχρι τα επιχρίσματα ολοκληρώνοντας κάποιες απλές κατασκευές (ξυλόφουρνους, πάγκους, μικρά σπιτάκια κλπ). Μετά από ένα τέτοιο εργαστήριο κάποιος έχει μια αρκετά σχηματοποιημένη άποψη για το πως θα χτίσει το σπίτι του (ή ότι άλλο). Επίσης, μετά από τρεις πολύ εντατικές ημέρες θα ξέρει και αν μπορεί να το κάνει.

 

Τα εξειδικευμένα εργαστήρια 

Κατάλληλα για κάποιον που έχει αποφασίσει να εμβαθύνει σε μια συγκεκριμένη τεχνική. Μεγαλύτερης διάρκειας και στοχευμένα στο συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής. Ακόμα και σε τέτοιου είδους εργαστήρια βέβαια συνήθως κάποιος θα γνωρίσει και κάποιες άλλες τεχνικές γιατί είναι αδύνατο ένα σπίτι να είναι ολοκληρωτικά χτισμένο με μια μόνο συγκεκριμένη.


Οι συμμετέχοντες πρέπει να παρακολουθούν όλη τη διάρκεια των μαθημάτων. Όσοι φεύγουν νωρίτερα δεν προλαβαίνουν να έχουν πλήρη εικόνα και αυτοί που έρχονται στη μέση αγνοούν όλα όσα έχουν ήδη ειπωθεί.

Είναι πολύ καλό να συμμετέχουν ολόκληρες οικογένειες. Γιατί έχουμε ξεχάσει πόσο όμορφο είναι να δουλεύουν όλοι μαζί σαν οικογένεια και να έχουν κοινές εμπειρίες σε κάτι δημιουργικό.

Πρέπει η ημέρα να ξεκινάει νωρίς αλλά να σπάει  με ενδιάμεσα διαλείμματα θεωρίας ή απλώς ξεκούρασης που συνοδεύονται από μικρά γεύματα, φρούτα ή ποτά. Το αλκοόλ βέβαια θα πρέπει να περιμένει το τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Η σχέση εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου πρέπει να είναι χαλαρή. Για ευνόητους μάλλον λόγους. Επίσης καλό είναι κάποιοι από τους εκπαιδευόμενους να αναλαμβάνουν κάποιες επιτελικές εργασίες στο εργοτάξιο για να μπορεί ο εκπαιδευτής να έχει το χρόνο να παρατηρεί. Για τους ίδιους λόγους πρέπει κάποιοι άλλοι να αναλαμβάνουν τα γεύματα, την προμήθεια των υλικών, την υποδοχή των επισκεπτών κτλ. Όταν είναι να εξηγηθεί κάτι πρέπει να είναι όλοι παρόντες. Για τη λήψη των αποφάσεων επίσης πρέπει να ζητείται η γνώμη όλων.

Καλό είναι να κατασκευάζονται χρήσιμα κτίρια. Είναι σημαντικό να ξέρουν οι εκπαιδευόμενοι ότι φτιάχνουν με τα χέρια τους κάτι που θα κρατήσει πολλά χρόνια και που θα χρησιμεύσει για να εκπαιδεύσει αρκετές γενιές ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ο χώρος θα πρέπει να μπορεί να είναι επισκέψιμος από το κοινό τουλάχιστον κάποιες συγκεκριμένες ώρες.

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια δεν διδάσκονται μόνον πώς να χτίζουν. Συνήθως έρχονται γιατί θέλουν να βελτιώσουν κάποιες από τις συνθήκες ζωής τους. Είναι έτοιμοι να μάθουν και να αλλάξουν σε πολλά επίπεδα. Πιθανόν να αποφασίσουν να αναμορφώσουν την δίαιτά τους, να σταματήσουν να είναι τόσο καταναλωτικοί, να απλοποιήσουν τη ζωή τους και τις σχέσεις τους. Γι’ αυτό και οι εμπειρίες σε ένα εργαστήριο πρέπει να είναι πλούσιες σε όλους τους τομείς: ο χώρος πρέπει να είναι όμορφος, το φαγητό απλό αλλά νόστιμο, να υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης, κλπ.

Το επόμενο εργαστήριο
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Αρχείο δημοσιεύσεων
Ανά κατηγορία

Οικοδεσπότες εργαστηρίων

 

Υπάρχει η δυνατότητα για όποιους σκέπτονται να χτίσουν το δικό τους σπίτι ή και μικρότερες κατασκευές, να φιλοξενήσουν ένα εργαστήρι φυσικής δόμησης.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα μιας τέτοιας διοργάνωσης για τους οικοδεσπότες, είναι η εκπαίδευση που θα πάρουν αυτοί, η οικογένειά τους και οι φίλοι τους. Η φιλοξενία ενός εργαστηρίου προσφέρει επίσης μια μεγάλη ώθηση στο χτίσιμο ενός σπιτιού και μάλιστα στην αρχή του. Για μια βδομάδα ή και περισσότερο υπάρχει άφθονο εργατικό προσωπικό με νέες ιδέες αλλά και δυνητικούς μελλοντικούς βοηθούς. Μια μικρότερη κατασκευή ολοκληρώνεται ακόμη και σε ένα τριήμερο σεμινάριο.


Ποιοι μπορούν να γίνουν οικοδεσπότες;
 

Ιδανική είναι μια ομάδα δύο-τριών ή και περισσοτέρων ατόμων από τα οποία το ένα τουλάχιστον να έχει παρακολουθήσει κάποιο εργαστήριο στο παρελθόν. Τρία πράγματα που πρέπει να πάρουν υπόψη τους ο μελλοντικοί οικοδεσπότες είναι:

 

Ο χώρος: Ιδανικά ο χώρος για ένα εργαστήριο θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον από φυσικής άποψης. Να βρίσκεται ίσως σε κάποιο παραθαλάσιο σημείο, μια λίμνη, βουνό κλπ.

 

Οι υποδομές: Μπορείτε να φιλοξενήσετε 20-50 άτομα στο χώρο σας με στοιχειώδεις ανέσεις για κάμπινγκ, ένα χώρο για γεύματα και ένα χώρο για συναντήσεις;

 

Συνεργασία: Ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας επιτυχίας είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των οικοδεσπότων και των εκπαιδευτών/διοργανωτών.

 

Οικοδεσπότες και διοργανωτές σεμιναρίων μπορούν να είναι και Δήμοι ή άλλοι φορείς αφού συνήθως έχουν τους χώρους, την οργάνωση και τους πόρους για να τα πραγματοποιήσουν. Οι φορείς βέβαια εκμεταλλεύονται τα κτίρια που προκύπτουν.

  • YouTube Classic
  • Facebook Classic

Πατρόκλου 2

41223 Λάρισα

τηλ.: 2410550853

Ενημερωτική αλληλογραφία

Καταχωρηθήκατε με επιτυχία

Εθελοντική εργασία

Εγγραφήκατε με επιτυχία

bottom of page